Часто, аромат, вигляд, образ смачної страви розпалює апетит і викликають уявне почуття голоду. Для опанування апетитом варто вміти відчувати потреби організму й відрізняти реальну необхідність в прийомі їжі від хибної. Це шлях до усвідомленого харчування:
1. ФІЗІОЛОГІЧНИЙ ГОЛОД
Це традиційний голод, знайомий кожному, який виникає через 3-4 години після крайнього прийому їжі, супроводжується слиновиділенням, бурчанням в животі, поганим настроєм, запамороченням, слабкістю, знесиленням. Та краще до таких ознак не голодувати, їсти режимно, бо значні перерви в прийомі їжі можуть провокувати переїдання, неможливість спинитися при насиченні, накопичення організмом поживних речовин про запас. Щоб цьому запобігти, варто запобігати гострому фізіологічному голодові, харчуватись невеликими порціями 4-5 разів на день, вживати їжу поволі, ретельно пережовуючи.
2. КЛІТИННИЙ ГОЛОД
Клітинний голод – це реакція організму на внутрішній дисбаланс або дефіцит певних речовин. Нам хочеться певного продукту, лимонаду з льодом в спеку чи бульйону в холоднечу, риби, фрукта, ягоди. Клітинний голод, як і фізіологічний важливо вчасно задовільняти. Разом з цим варто встановити причину його виникнення та якої саме речовини бракує.
3. ВІЗУАЛЬНИЙ ГОЛОД
Гортаючи меню в закладі харчування, хочемо замовити майже кожну страву. Зайшовши в магазин за певним продуктом, купуємо багато іншого, чого не планували. Такі патерни, можуть свідчити про брак візуального задоволення від споглядання гарних речей, або відсутності навику милуватися в силу передумов особистого досвіду. Щоб компенсувати такий брак милування варто розвивати й виховувати навичку систематично спостерігати за природою, людьми, тваринами, архітектурними цінностями, витворами мистецтва, тощо. Гарно сервірувати стіл, навіть якщо збираємось скуштувати звичайну страву наодинці.
4. АРОМА ГОЛОД
Ми розрізняємо тисячі запахів, ароматів, букетів. На нюх відчуваємо задоволення не менше ніж на смак. Часом апетит миттєво розбурхується від одного віяння пахощів. Концентруючи увагу на насиченні ароматом страви під час вживання та приготування їжі ми втамовуємо цю потребу. Сприятливою для наповнення ароматами стане практика аромотерапії з вдиханням підходящих пахощів, використовуючи свічки, палички, масла, парфуми, квіти, трави, тощо.
5. ТАКТИЛЬНИЙ ГОЛОД
Коли бажається їжі саме певної консистенції, хрусткої, хрусткої, твердої, тягучої, липкої, кремо- або желеподібної, тощо. Наприклад, часто підлітки переживаючи найяскравіший етап сепарації, природно характерний відстороненістю та зменшенням тактильних контактів часто натискають на різні малокорисні шняги. Отже, при таких покликах апетиту, варто звернути увагу, наскільки є можливість та чи нема травмуючих перешкод до тілесних контактів з близькими.
6. МЕНТАЛЬНИЙ ГОЛОД
Дієтологи пропагують численні правила, догми, дієти, здорове харчування, рахування калорій. При дотриманні всіх рекомендацій дуже ймовірне порушення гармонійного балансу з їжею, відчуття незадоволення, зриви. Щоб запобігти цьому, варто не категорично ділити продукти на корисні й шкідливі, харчуватися різноманітно, дозволяючи собі приємні дрібнички. Припиняючи бути забороненим, будь-який продукт втрачає німб привабливості й ми позбавляємось нав’язливого прагнення його з’їсти. Разом з цим, ознаки ментального типу голоду можуть бути свідченням зациклення на проблемі харчування, і тут варто переглянути пріоритетність цілей нашого різнобарвного життя.
7. ЕМОЦІЙНИЙ ГОЛОД
Інколи ми смакуємо певні продукти не заради смаку, а щоб відчути емоції пов’язані з ними. Поринути у любов, затишок, радість, спокій. Гарячий шоколад переносить нас у спогади про романтичне побачення, а оладки із сметаною чи варенням нагадують поїздку до бабусі. Та не варто намагатися за допомогою їжі підбадьоритись, заїсти сум, самотність, тривогу. Краще активізувати приємні спогади за допомогою фотографій, музики, розмови, прогулянки. Можна запланувати й втілити нові емоційно насичені події.
Усвідомлення наших харчових звичок дає можливість навести лад і з раціоном, і з вагою, і з почуттями, і з дозвіллям. Який фактор є для Вас найбільш провокуючим голод?
© Vita Tanto (психологиня – Вікторія Семко),
для блогу Психологічного хабу Tanto
При копіюванні, використанні, поширенні
матеріалів, обов’язкове посилання на першоджерело:
tanto.com.ua
+38 099 178 6797 | +38 067 102 7172
Більше контактів та замовлення послуг
Форма замовлення зворотнього зв’язку
Відправляючи форму Ви даєте Згоду на обробку персональних даних і згідні з Політикою конфиденційності нашої компанії.